Autor W¹tek: Witam i Evil Dizzy hack do gry (idea)  (Przeczytany 2973 razy)

0 u¿ytkowników i 1 Goœæ przegl¹da ten w¹tek.

sickkirby

• aspirant
  • *
  • Wiadomoœci: 3
  • P³eæ: Mê¿czyzna
  • Dizzy Fan!
    • Status GG
Witam i Evil Dizzy hack do gry (idea)
« dnia: Wrzesieñ 06, 2012, 06:36:20 »
Witajcie,
jestem nowy na forum, ale stronê znam od dawien dawna (bêdzie z 2000r kiedy j¹ pozna³em). I od tamtej pory, czasami na ni¹ zagl¹dam.

Nie jestem takim hardcoreowym wielbicielem Dizzy jak wy, chocia¿ z gr¹ wi¹¿ê mi³e wspomnienia z dzieciñstwa, bo by³a to moja ulubiona gra na nesa zaraz po kunio kunie i zeldzie. Cieszê siê, ¿e Dizzy ma takich fanów i ¿e strona jest wci¹¿ rozwijana i aktualizowana.

A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, i¿ Codemasters wci¹¿ o nim pamiêtaj¹! bo ma siê ukazaæ nowa ods³ona gry! hurraaaay. Mam nadzieje ¿e potomni siê w nim zakochaj¹, jak by³o z nami w ich wieku, i ¿e gra powtórzy chodŸ czêœciowo fenomen Braid czy Winterbottoma. Jak na mój gust to najlepsze gry logiczne ostatnich lat (platformówki logiczne i w 2d!), co prawda gram w du¿o innych gier i je¿eli coœ przeoczy³em to proszê mi to wytkn¹æ, chêtnie to nadrobiê.

Ale co do mojego tytu³owego pomys³u "Evil Dizzy hack" - bo gównie po to siê zarejestrowa³em, otó¿ czytaj¹c ¿e na forum jest kilku rom hackerów znaj¹cych siê na rzeczy (nawiedzi³a mnie pewna wizja)... No wiêc, czy jest mo¿liwoϾ podmienienia spritów postaci gracza, na jakieÅ“ inne dostêpne w grze, jak w old fashion rom hackach. Bo nudzi przechodzenie gry wci¹¿ tym samym jajem. Chodzi mi g³ównie o "Prince of Yolkfolk" gdzie wystêpuje postaæ; zielony sobowtór Dizzyego z czerwonymi oczami, st¹d przysz³a mi do g³owy nazwa :) "Evil Dizzy". Ma on chyba kompletne animacje, te co nasza postaæ. Je¿eli ktokolwiek mia³by ochotê podj¹æ siê takiego¿ zadania, to bardzo by³oby mi mi³o♥. Równie mile widziane s¹ te¿ opinie na temat (jakiÅ“ tutorial?). Bo jestem ca³kowicie "zielony" w kwestii romhackingu, jak trudno coÅ“ takiego zrobiæ? Podejrzewam ¿e k³opot mo¿e byæ z ustawieniem palety, dodatkowo w projekcie mog³oby zaistnieæ inne logo gry na w/w "Evil Dizzy hack" (grafikê do niego mogê sam zrobiæ) pozdr.
Œwiat jest p³aski.

dizzy9

• strusie jajo
  • Wiadomoœci: 905
  • P³eæ: Mê¿czyzna
    • Status GG
Odp: Witam i Evil Dizzy hack do gry (idea)
« OdpowiedŸ #1 dnia: Wrzesieñ 21, 2012, 17:29:30 »
A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, i¿ Codemasters wci¹¿ o nim pamiêtaj¹! bo ma siê ukazaæ nowa ods³ona gry!
Jeœli Ci chodzi o POY na Android to ju¿ zosta³ on wydany. Inna rzecz ¿e ja dla mnie, nie jest to nawet dobra gra. Nie wiem czy mia³em najnowsz¹ wersje(choæ raczej tak..) ale b³¹d w grze uniemo¿liwi³ mi przejœcie przez most w zamku Zaksa. Zwyczajnie nie da³o siê na nim staæ. Pó³ biedy jakby to sta³o siê raz, ale to siê sta³o 3 razy z rzêdu. Czwarty raz nie próbowa³em. S¹ jeszcze inne irytuj¹ce rzeczy, ale to na inny temat.
Bo jestem ca³kowicie "zielony" w kwestii romhackingu, jak trudno coœ takiego zrobiæ?
Zale¿y od gry. W grze która u¿ywa osobnej koœci na trzymanie grafiki jest to banalne- wystarczy zedytowaæ grafikê.
Natomiast FAOD ma grafikê przechowywan¹ w koœci programu. Oznacza to ¿e jest skompresowana. Trzeba by ja zdekompresowaæ, zedytowaæ i skompresowaæ.
Podejrzewam ¿e k³opot mo¿e byæ z ustawieniem palety
Du¿y k³opot- pochodnie które s¹ w lasie\domkach\podziemiach itp. U¿ywaj¹ koloru rêkawic, wiêc....