Yet Another Bulletin Board

Witamy, Gość. Proszę Logowanie lub Rejestracja.
Wrz 9th, 2010, 1:06pm

Strona główna Strona główna Pomoc Pomoc Szukaj Szukaj Użytkownicy Użytkownicy RegulaminRegulamin Logowanie Logowanie Rejestracja Rejestracja
forum Świata Dizzy « Edytor plansz dla Go! Dizzy Go! »

forum Świata Dizzy
   Co jeszcze w trawie piszczy?
   Polak Potrafi !!!
(Moderatorzy: mrdarek, Deathwing)
   Edytor plansz dla Go! Dizzy Go!
« poprzedni wątek | następny wątek »
Strony: 1  Odpowiedz Odpowiedz Dodaj sondę Dodaj sondę Zawiadom o odpowiedziach Zawiadom o odpowiedziach Wyślij Wątek Wyślij Wątek Drukuj Drukuj
   Autor  Wątek: Edytor plansz dla Go! Dizzy Go!  (Czytano 159 razy)
Micrus
strusie jajo

Początkujący cracker i programista ASM ;)

24993774    
Zobacz profil WWW

Edytor plansz dla Go! Dizzy Go!
« dn: Lip 16th, 2010, 8:53pm »
Cytuj Cytuj Zmień wiadomość Zmień wiadomość

Witam. Wink
Jestem tu od prawie 5 lat, a nie założyłem ani jednego wątku aż do tego dnia. Shocked Postanowiłem w końcu oficjalnie ogłosić istnienie edytora dla Go! Dizzy Go!. Projekt co prawda powstał rok temu, ale trzeba było zaczekać do momentu gdy program stanie się w sumie do czegokolwiek przydatny. Wink Dzięki cierpliwości dizzy'ego9 przy dłubaniu w ROMie można było zebrać co nieco w jedno miejsce, a podobno to jeszcze nie koniec... Roll Eyes

Dobra, bez dalszego owijania w bawełnę czy zawijania w sreberka: http://www.wingdgedit.cba.pl

Obsługiwany jest ROM Złotej Czwórki i jakiś jeden egzotyczny, w którym jest samo Go! Dizzy Go! i którego chyba nikt poza dizzy'm9 nie posiada. Grin

Co do obsługi edytora: nie sądzę, żeby to miało stanowić jakiś problem, ale opiszę to trochę. Po otwarciu ROMu wyświetla się domyślnie poziom 1-1, można przechodzić do innych przez menu pod belką okna. Pod mapą poziomu znajduje się gąszcz przycisków. Te z grupy "Wstaw" określają, co ma być wstawiane przez kliknięcie na któryś z kafli mapy. Te z grupy "Wrogowie" oczywiście ustawiają wybranego wroga we wskazywanym miejscu.

Do wstawienia czegoś w mapę używa się lewego przycisku myszy, do usunięcia czegoś - prawego przycisku.

Poniżej tych przycisków znajdują się dwie rozwijane listy, z których można ustawić temat graficzny planszy (tło) oraz wybrać, które Jajko Dizzy będzie ratował na planszy. Znajduje się tam też przycisk przełączający tryb bonusowy - czyli przechodzący do edycji map do których mamy dostęp po zebraniu wszystkich owoców w poprawnej kolejności.  

Poniżej tego wszystkiego znajdują się pola do wpisania identyfikatora grafiki wrogów oraz ilości czasu którym będziemy dysponować na planszy bonusowej po ukończeniu danego poziomu. To drugie mówi samo za siebie, pierwsze wyjaśnię: ten identyfikator to zwykła liczba z przedziału 0-23 która określa jacy wrogowie będą nam przeszkadzać na danej planszy. Po zmianie tej wartości należy kliknąć przycisk "Odśwież mapę" żeby zobaczyć zmiany. Nie jest to wymagane do poprawnego zapisu danych.

Mamy też możliwość ustawienia tytułu planszy. Tekst jest automatycznie przycinany do maksymalnej długości tekstu dostępnej dla danej mapy. Można używać tylko znaków alfabetu łacińskiego (A-Z), kropki, przecinka, wykrzyknika, znaku zapytania. (Tego zapewne jest więcej, ale nie mam na to danych. Chyba że dizzy9 je dostarczy.) Wszystko inne będzie stamtąd wycinane.

Uff.. przyszedł w końcu czas na ostatni szereg przycisków. Pierwszy ("Więcej: Grafika") wywołuje okno, w którym możemy ustawić grafikę dla bloków i owoców.  Drugi ("Więcej: Sekrety") wywołuje okno w którym można zmienić zdarzenie, które nastąpi po wywołaniu sekretu. Następny ("Klawisze sekretu") jak sama nazwa wskazuje, otwiera okno które pozwala na zmianę przycisków wymaganych do uaktywnienia sekretu. No i ostatni odświeża mapę po zmianach dotyczących grafiki.

Jeszcze tylko mała uwaga. Nic nie zostanie zapisane do pliku, dopóki nie wybierzemy Plik>Zapisz zmiany. Może się zdarzyć, że nowy układ poziomu nie zmieści się w miejsce starego, wtedy będziemy o tym powiadomieni komunikatem i nic nie zostanie nadpisane. To samo będzie w przypadku innych błędów. Trzeba też pamiętać, że wszelkie niezapisane zmiany zostaną utracone przy zmianie poziomu czy przejściu do/z trybu bonusowego.

Dobra, to chyba koniec tego elaboratu. W razie czego pytać. Wink
Zalogowany

dizzy9
SUPER JAJO!

7714916    
Zobacz profil e-mail

Re: Edytor plansz dla Go! Dizzy Go!
« Odpowiedz #1 dn: Lip 16th, 2010, 11:19pm »

GDG Hard będzie się opierać na tym edytorze...
Mógłby być dawno skończony(hack..)ale chciałem żeby Berion zrobił mi levele(w końcu jest level designerem)i niestety "nieco" się z tym spóźnia...grrr...(na tyle ze już zaczyna mi to grać na nerwach)
Cytat:

Obsługiwany jest ROM Złotej Czwórki i jakiś jeden egzotyczny, w którym jest samo Go! Dizzy Go! i którego chyba nikt poza dizzy'm9 nie posiada.

http://www.romhacking.net/hacks/426/
Patch działa na wersji z dizzy.pl
Dzięki niemu można nagrać GDG na carta z mapperem2(o wiele,wiele częściej spotykany niż mapper Quattro Arcade)
Cytat:
ten identyfikator to zwykła liczba z przedziału 0-23 która określa jacy wrogowie będą nam przeszkadzać na danej planszy.

Uwaga...ten identyfikator to właściwie...hm..."Skórka" dla wrogów.Chodzi o to że chmura gazu ma tylko jedną animacje.Nie ważne w jakim kierunku podąża to i tak używa jednej animacji.Więc...jeżeli wrogowi o "szkielecie"(tak to nazwałem...)chmury(czyli używa tylko jednej animacji...)damy identyfikator np.ryby z poziomu 1-2 to ryba będzie też używać tylko 1 animacji...czyli będzie chodzić w wszystkie kierunki np.bokiem.
W przyszłości będzie pewnie możliwość edycji szkieletów.
Cytat:
Można używać tylko znaków alfabetu łacińskiego (A-Z), kropki, przecinka, wykrzyknika, znaku zapytania. (Tego zapewne jest więcej, ale nie mam na to danych. Chyba że dizzy9 je dostarczy.) Wszystko inne będzie stamtąd wycinane.

W sumie... to można wstawić tam każdy kawałek tła PPU.Ale jeśli chodzi o litery to przedstawię zasięg na obrazku.

Cytat:
Następny ("Klawisze sekretu") jak sama nazwa wskazuje, otwiera okno które pozwala na zmianę przycisków wymaganych do uaktywnienia sekretu.

Tu też mała uwaga.Niektóre sekrety wymagają żeby na nich stanąć i czekać pewien czas.Do tych nie powinno się ustawiać jakiegoś przycisku wywołującego.Ponieważ trzeba będzie go naciskać kilkadziesiąt razy.

A teraz coś odemnie Smiley
Tworzę(powoli,ale jednak...)nowy patch który nieco powiększy możliwości.Będzie dla wszystkich leveli max długości nazywy levelu.Problem z kompresją danych levelu i bonusu zniknie,ponieważ ta wersja GDG będzie miała dla każdego levelu max długości.No i gwóźdź patcha-Graficzki do edycji!
Oryginalnie grafika jest skompresowanaa,le w patchu będzie można ja edytować(za pomocą jakiegoś programu do edycji grafiki NES,spokojnie,micrusSmiley)CO prawda pewnie nie wszystkie( za dużo roboty...)ale najważniejsze będą(już są możliwe edycje klocków ruchmoych i nie,oraz owoców).
Prawdopodobnie(jeżeli micrus sobie poradzi i będzie miał ochotę się pomęczyć)Będą dla tej edycji też ekskluzywne sekrety napisane w ASMie.Np.Widelce,lub dodatkowe punkty.
Ale zanim weźmiemy się z Micrusem za kompatybilność tego patchu najpierw pasowałoby też dodać brakujące tablice(tablica z AI,szybkością wrogów itp.)

Ogólnie mówiąc Micrus odwalił kawął solidnej i cieżkiej roboty.Jestem mu za to Bardzo wdzięczny Smiley
Zalogowany
mrdarek
Admin

:)

Zobacz profil WWW e-mail

« Odpowiedz #2 dn: Lip 17th, 2010, 9:12am »

Fajnie, muszę koniecznie przetestować i dodać do oficjalnych edytorów w dziale tej strony Smiley
Zalogowany

...przecież się nie rozdwoję...
Deathwing
Moderator
SUPER JAJO!

2586206    
Zobacz profil WWW e-mail

« Odpowiedz #3 dn: Lip 18th, 2010, 1:59pm »

Świetny edytor :] Daje praktycznie wszystkie możliwości budowania nowych plansz, więc teraz wystarczy tylko mieć jakieś ciekawe pomysły.
Nie rozumiem tylko na jakiej zasadzie przy zapisywaniu pojawiają się błędy o braku miejsca w ROMie. Zauważyłem, że nie zależy to od ilości użytych bloków, tylko od ich rozmieszczenia na planszy. Może ktoś mi to wyjaśni w miarę prostym językiem :P
Zalogowany

Hocus pocus, busy wizzy, conjure up another Dizzy ;]
Micrus
strusie jajo

Początkujący cracker i programista ASM ;)

24993774    
Zobacz profil WWW

« Odpowiedz #4 dn: Lip 18th, 2010, 3:52pm »

Plansze są kompresowane w taki sposób, że powtarzające się kilka kafli zapisywane jest za pomocą jednego bajta. Jeden bajt może wyrazić maksymalnie 8 takich samych kafli ułożonych jeden po drugim. Czyli jeśli mamy 8 powtarzających bloków nieprzesuwalnych (normalnie 8 bajtów)  to da się to "spakować" do jednego bajta, jak mamy coś ponad - np. 12, to będzie potrzeba dwóch. Ale jeśli mamy taki układ planszy, na której często po jednym bloku występuje zupełnie inny to nie da się tego skompresować (bo kafle się nie powtarzają) i może się to nie zmieścić w miejsce starej planszy. Ilość miejsca jest niestety dużym ograniczeniem, bo nie da się powiększyć przestrzeni dla planszy i trzeba korzystać z takiej ilości miejsca, ile poprzednia plansza zajmowała.
Zalogowany

dizzy9
SUPER JAJO!

7714916    
Zobacz profil e-mail

« Odpowiedz #5 dn: Lip 18th, 2010, 10:24pm »

Cytat:
Ilość miejsca jest niestety dużym ograniczeniem

Dlatego powstaje patch likwidujący tą i inne niedogodnościSmiley
Cytat:
Daje praktycznie wszystkie możliwości budowania nowych plansz

Khehehe....Brak mu jeszcze kilkunastu opcji...Zmiana poziomu AI,szybkości wrogów,czy mapa ma startować z możliwością przechodzenia przez ściany i akie tam.
po za tym po tym jak wyjdzie patch pojawi się też bardzo atrakcyjna opcja-Edycja grafiki!Co prawda stara zostanie dalej w ROMie bo nie umiem złamać dekompresji,ale przelinkowałem to i owo i grafika będzie nie kompresowana(nawet jakbym złamał kompresję to dalej trzeba by było też się ściaskać w ROMie,a tak to co innegoSmiley)
Jeszcze nie wiem czy cała grafika będzie możliwa do edycji,ale pewnie najważniejsze będą.
Zalogowany
Deathwing
Moderator
SUPER JAJO!

2586206    
Zobacz profil WWW e-mail

« Odpowiedz #6 dn: Lip 19th, 2010, 1:04pm »

Dzięki za wyjaśnienia, teraz to ma sens.
Cytat:
Brak mu jeszcze kilkunastu opcji...

Pewnie trochę brakuje, ale wszystkie podstawowe i niezbędne funkcje już ma. W każdym razie dodatkowe opcje zawsze mile widziane, czekam zwłaszcza na możliwość edycji grafiki. Zapowiada się smakowicie :d
Zalogowany

Hocus pocus, busy wizzy, conjure up another Dizzy ;]
Strony: 1  Odpowiedz Odpowiedz Dodaj sondę Dodaj sondę Zawiadom o odpowiedziach Zawiadom o odpowiedziach Wyślij Wątek Wyślij Wątek Drukuj Drukuj

« poprzedni wątek | następny wątek »

Forum na silniku YaBB 1 Gold - SP 1.4!
Wszystkie prawa zastrzeżone © 2000-2004 Yet another Bulletin Board